Skip to main content

TOBI, ONZE TOOLBIBLIOTHEEK VOOR VEERKRACHT

Welkom!
Hier vertellen we je meer over onze toolbibliotheek voor veerkracht

TOBI, ONZE TOOLBIBLIOTHEEK VOOR VEERKRACHT

TOBI EN EEN WHOLE BRAIN APPROACH OP VEERKRACHT

Ons brein is als een veelzijdige dirigent met als doel een prachtige symfonie te creëeren. Dit doet die door verschillende hersengebieden met elkaar te laten samenwerken in harmonie. Denk hierbij aan het samenspel tussen gebieden als o.a. wat we noemen het:  ‘reptielenbrein’, het ‘zoogdierenbrein’ en het ‘mensenbrein’, waarbij o.a. de prefrontale cortex, het limbische systeem, de hersenstam en nog veel meer een belangrijke rol spelen bij flexibiliteit, sociale interacties, zelfregulatie en regulatie. Ook de interactie tussen linker en de rechter hersenhelften als hoe dit van invloed kan zijn op de manier waarop we kunnen verbinden met anderen en onze omgeving,  zijn van cruciaal belang als we spreken over “het geïntegreerde brain als basis voor veerkracht”.

In tijden van uitdagingen en spanning kan deze harmonie in onze hersenen verstoord geraken, waardoor gevoelens van starheid, overweldiging, innerlijke chaos en onrust kunnen ontstaan – allen  obstakels die het veerkrachtproces kunnen belemmeren. Soms groeien kinderen in onveilige of onrustige situaties op waarbij deze symfonie ook niet spontaan tot stand kan komen.

Bij Tobi, onze toolbibliotheek voor veerkracht,  zijn onze materialen doordrenkt met begrip van deze complexe hersenprocessen. Ze zijn ontwikkeld om een beroep te doen op verschillende delen van ons brein, de relaties om ons heen en het stimuleren van zelfreflectie bij het kind, allen met als doel een geïntegreerde benadering te stimuleren. Als je meer in detail wilt leren over hoe je TOBI en de groeibundels kunt gebruiken om veerkracht te bevorderen vanuit een Whole Brain benadering dan nodigen we je graag uit om gratis deel te nemen aan een van onze TOBI productworkshops. In de tussentijd delen we hier alvast enkele nuttige tips.

 

TIPS

  • Stimuleer naast taalexpressie ook de creatieve expressie: Elk groeibundel uit Tobi is ontworpen om de verbeeldingskracht van het kind te prikkelen en uit te nodigen tot gesprekken. Moedig het kind aan om ook op blanco vellen zijn eigen creativiteit nog verder uit te bouwen en vraag gericht, als het kind er klaar voor is,  naar de reden wat maakt dat ze bepaalde dingen hebben gekozen, beschreven, gemaakt of uitgezocht.
  • Verhalend werken: Gebruik verhalen om het thema van de tool nog meer tot leven te laten komen als om de ervaringen van het kind te weerspiegelen. Nodig het kind ook uit om zelf verhalen te vertellen bij het thema en de hieraan verbonden materialen.
  • Lichaamsbewustzijn: Leg verbindingen tussen de ervaringen en de lichamelijke sensaties van het kind. En andere manier is om structureel  tijdens verschillende sessies vooraf de activiteit hun aandacht te laten richten op het hier en nu als op hun lichaam. Dit kan door bijvoorbeeld te beginnen met ademhalingsoefeningen of door situaties uit te beelden tijdens activiteiten.

TIPS

  • Mindinsight bevorderen: Verken wat het kind denkt en wat het kind denkt dat anderen denken en voelen wanneer het kind met het desbetreffende thema aan de slag gaat. Tevens help hem bewust te worden van mogelijke obstakels maar ook de voordelen en hoe deze zich zouden kunnen uiten, zowel bij henzelf als bij anderen wanneer het thema maar ruimt gaat krijgen in hun leven.
  • “Name it to tame it”: Leg verbanden tussen verschillende aspecten van een situatie (emoties, lichamelijke sensaties, redeneringen en gedachten) op een inzichtelijke manier voor het kind.
  • Verbind het kind met zijn omgeving: daar waar mogelijk verbind het desbetreffende thema ook met de bredere omgeving om het kind heen. Dit heeft tot doel om het kind dieper te laten verbinden met niet enkel zichzelf en anderen, maar ook de wereld waar hij inherent deel vanuit maakt. Daar waar mogelijk kan je er ook eens voor kiezen om de activiteiten buiten in de natuur uit te voeren. Geef het kind dan ook de kans om zich ook weer even bewust te maken van het feit dat het deel uitmaakt van iets dat groter is dan hemzelf waaronder de natuur, cultuur, een land, een buurt, etc.

Kortom, ons brein, de mensen om ons heen en de wereld waarin we leven zijn allemaal met elkaar verbonden en hebben allen een invloed op ons welbevinden. Wil je iets dieper duiken in hoe je het beste uit onze tools haalt en zou je het handig vinden om enkele basisprincipes van een wholebrain benadering vervat te zien in een simpele communicatietool?  Schaf dan TOBI aan en neem gratis deel aan een van onze TOBI productworkshops waar we je in het kort wat meer vertellen over het geïntegreerde brein en veerkracht.

PRODUCTWORKSHOP AGENDA 2024

BINNENKORT BESCHIKBAAR

Powered By MemberPress WooCommerce Plus Integration
Open chat
Hulp nodig?
Hallo, hoe kunnen wij u helpen? (Zijn we even niet live? Laat dan gerust uw e-mailadres achter zodat we u eventueel alsnog te woord kunnen staan.)